Spring naar content
Werken bij

‘Het geeft mij veel voldoening als een cliënt met een fijn gevoel weggaat’

13 april 2021

Verpleegkundige in de verslavingszorg

Debby Dijkhuizen

“Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.” Dat is hoe Debby Dijkhuizen de werksfeer bij Tactus omschrijft. Ze droomde niet direct van een carrière in de verslavingszorg, maar ze is er langzaam vanzelf ingerold. Na het wisselen van enkele banen, zit Debby bij Tactus helemaal op haar plek!

Het was voor haar geen liefde op het eerste gezicht. Voordat ze bij Tactus kwam werken als verpleegkundige, werkte ze in de psychiatrie. Hier kreeg ze regelmatig te maken met verslavingsproblematiek. Langzamerhand raakte ze eraan gewend en kreeg ze een ander beeld van de verslavingszorg. Toen ze een vacature van Tactus voorbij zag komen, sloeg ze haar kans.

En daar heeft ze nog geen moment spijt van gehad! Ondanks dat Debby nog maar twee maanden bij Tactus werkt, heeft ze inmiddels al goed haar mening kunnen vormen over de werksfeer. “Er heerst een vrolijke spontane sfeer; een beetje zoals: ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.” Verder vindt ze dat er een wij-gevoel heerst: “We doen het met z’n allen en dat merk je echt.”

Als verpleegkundige geeft het mij voldoening als een cliënt met een fijn gevoel weggaat

Debby: ‘Bij Tactus heerst een vrolijke en spontane sfeer’

Verpleegkundige in de verslavingszorg is een hele andere tak van sport. Het gaat niet zozeer om het medische gedeelte, maar meer om het begeleiden van cliënten. Eén van de werkzaamheden is het uitvoeren van urinecontroles. Debby vindt dat dit zorgt voor leuke contactmomenten. “Hierdoor leer je de cliënten beter kennen en kan je een band opbouwen.” Daarnaast voert ze intakes uit: het in kaart brengen van de situatie. Wat voor verslaving is het? Wat zijn in stand houdende factoren?

Debby werkt ook mee aan de behandeling ‘Verslaving de baas’. Met dit traject proberen ze onder andere de cliënten bewust te maken van de voor- en nadelen van hun verslaving. Om de fijne kneepjes van het vak te leren, krijgen de verpleegkundigen vanuit Tactus een cursus over dit traject, zodat ze de cliënten goed kunnen begeleiden.

Naast deze werkzaamheden, behoren ook motivatiegesprekken, het draaien van bureaudiensten en het maken van ECG filmpjes (hartfilmpjes) tot haar werkzaamheden. Het blijkt dus wel dat het afwisselend werk is. Debby begint te stralen als ze zegt: “Dat je elke dag met een leuk verhaal thuiskomt. Geen dag is hetzelfde.”

Klinisch kunnen redeneren is belangrijk

Volgens Debby is het belangrijk dat je als verpleegkundige goed klinisch kan redeneren. “Daarnaast is het belangrijk om empathie te hebben, maar daarentegen moet je ook niet teveel dingen persoonlijk aantrekken. Bijvoorbeeld een terugval van een cliënt.”  Als laatste, maar zeker niet minder belangrijk, geeft Debby aan dat snel kunnen schakelen ook een grote rol speelt. Door de vele verschillende werkzaamheden kom je telkens in andere situaties terecht waar je mee om moet weten te gaan. “Je moet de situatie kunnen aanvoelen om vervolgens daarop in te kunnen spelen.”

Debby vertelt vol enthousiasme wat haar voldoening geeft: “Het geeft mij voldoening als een cliënt met een fijn gevoel weggaat, maar ook de cliënt wijzen op het behaalde succes. Mensen richten zich voornamelijk op de moeilijke periode, maar ik wil ze laten inzien wat ze al bereikt hebben.”

Als jouw reactie een URL bevat moet deze beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De URL moet beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Gerelateerd

  • Werken bij
Klinisch psycholoog en duaal partner Angelique Nieuwenhuis is werkzaam bij JusTact, de ambulante forensische verslavingszorg. ‘Oorspronkelijk kom ik uit de psychiatrie waarbij ik mensen behandelde met ernstige persoonlijkheidsstoornissen en trauma.’
  • Blog: wij zijn Tactus
Ik kamp er al heel lang mee: mijn beloningssysteem is kapot. Ik kan mezelf niet belonen. En ja, dat heeft echt alles te maken met mijn oude verslaving.
  • Blog: wij zijn Tactus
Er zijn cliënten die je als hulpverlener soms wel kan…. Meneer D. was zo’n man. Meneer D. is een alleenstaande man van middelbare leeftijd. Gescheiden en geen contact meer met zijn kinderen.