Spring naar content
Onderzoek

De ruiter en het paard

Zijn impulsieve processen in het brein te sturen en kunnen ze z o een bijdrage leveren aan herstel? Anders gezegd: kunnen we het paard sturen?

Probeer je verslaving eens in te beelden alsof het een paard is met een ruiter. De ruiter is in dit geval ons ‘bewuste proces’; het deel van ons dat afgewogen beslissingen maakt. Dat gedeelte is bezig met gedachten, gevoelens, gedrag en gevolgen. Deze ruiter is te motiveren om zijn gang over het ‘rechte pad’ te vervolgen. De verslavingszorg doet dit door uitstekende behandelingen uit te voeren en cliënten zo goed mogelijk te helpen hun eigen motivatie, om te stoppen of te minderen, te vinden.

Maar de ruiter is niet alleen. Sterker nog, de ruiter probeert iets te besturen of soms zelfs in bedwang te houden. Dat is het paard, ons impulsieve proces. Sommige mensen hebben een wat mak paard, maar bij anderen is het paard een sterk en moeilijker te besturen deel van zichzelf. Wat doen we eigenlijk met dat impulsieve proces in de behandeling?

Binnen het Breindebaas onderzoek wordt op verschillende manieren onderzoek gedaan naar Cognitive Bias Modification: het beïnvloeden van impulsieve processen. Er vindt een RCT (Randomized Controlled Trial) plaats onder cliënten van Alcoholdebaas en Verslavingdebaas. In dit onderzoek krijgen zo’n 300 cliënten een placebo- of een werkzame versie van de training en kijken we of deze training de reguliere verslavingsbehandeling versterkt. Laten de cliënten die de training hebben gehad een grotere afname in drinkgedrag zien dan de cliënten die de placeboversie hebben gehad en vervallen ze minder (snel) in hun oude drinkpatroon?

Gerelateerd

  • Artikelen
  • /
  • Jeugdkliniek
Collega Kevin worstelde zelf ruim twintig jaar met verschillende verslavingen, maar wist in 2016 het tij te keren. Nu is hij in de jeugdkliniek werkzaam als agogisch medewerker in opleiding en zet hij zijn eigen ervaringen in om jongeren verder te helpen.
  • Blog: wij zijn Tactus
In 2014 heb ik mijn eerste van mijn twee klinische opnames gehad. Ook deze opname heeft me goed gedaan en als ik geen lullig life-changing event had gehad, was een tweede klinische opname niet nodig geweest.
  • Artikelen
Nadat de restaurants en café’s maandenlang dicht zijn geweest, clubs gesloten waren en feesten en festivals niet door konden gaan, kunnen jongeren deze zomer weer hun hart ophalen in het uitgaansleven.