Spring naar content
Werken bij

‘Cliënten hebben menswaardigheid, liefde en zorg nodig‘

19 november 2020
Marleen Mulder

Verpleegkundige in de intensieve behandelkliniek

Van kindsbeen af wilde Marleen Mulder al verpleegkundige worden. Tot 13 jaar terug werkte ze in het ziekenhuis maar moest door rugklachten noodgedwongen op zoek naar een andere werkplek. Het werd de verslavingszorg en ze voelt zich er als een vis in het water!

“De Intensieve Behandelkliniek (IBK) in Zutphen is een gesloten en besloten kliniek waar we werken met een mooie en complexe doelgroep. Hoe een werkdag eruit komt te zien? Het is niet te voorspellen en dus ook nooit saai. Het kan hier heel rustig zijn maar zomaar ineens kan alles op z’n kop staan. Mensen komen binnen met een rechterlijke machtiging, een zorgmaatregel of een crisismaatregel; vaak in een crisistoestand. Ze worden eerst opgenomen op de afdeling Flora waar de detox plaatsvindt. Het is dan belangrijk dat de cliënt goed gemonitord, geobserveerd en gecontroleerd wordt. De alertheid van de verpleegkundige is bij dit alles van essentieel belang.

Naast somatische zorg vragen onze cliënten ook om psychische zorg

Marleen tijdens de medicatieverstrekking

De problemen van onze cliënten passen zelden in één vakje. Bij veel cliënten is er sprake van een licht verstandelijke beperking (LVB), verslavings- problematiek én een psychische stoornis (triple problematiek). Naast de somatische zorg vragen onze cliënten dus ook om psychische zorg. Empathisch kunnen zijn is daarom erg belangrijk, je in kunnen leven in de cliënt en het verhaal erachter kunnen zien. Op die manier maak je contact en dat is de basis om je behandelplan te laten slagen.

Als cliënten hier binnen komen missen ze vaak motivatie, ik vind het een grote uitdaging om ze te laten inzien dat het waard is een abstinent leven te leiden. In essentie denk ik dat de meeste cliënten graag een gewoon leven willen met huisje-boompje-beestje, maar dat ze daar niet toe in staat zijn. Ze daarbij te mogen helpen geeft veel voldoening. Ook vangen we zwangere vrouwen op, een speciale doelgroep waar ik graag mee werk. De zorg die daarbij komt kijken vraagt om iets extra’s.

Jezelf verder ontwikkelen wordt hier echt gemotiveerd

Ons team is hecht, we werken nauw samen en hebben het erg leuk met elkaar. Verschillende collega’s volgen op dit moment een opleiding tot HBO verpleegkundige of verpleegkundig specialist. Jezelf verder ontwikkelen wordt hier echt gemotiveerd. Over de hele dag zijn er momenten waarvan ik denk daar doe ik het voor. Dat kunnen kleine opmerkingen van cliënten zijn, groepsgesprekken die zo verlopen dat ze elkaar motiveren in bepaald gedrag of wanneer ze vertrekken en het beter met ze gaat. Soms hebben we te maken met verbale agressie doordat cliënten uit frustratie boos worden of het niet snappen. Daar gaan wij op een liefdevolle en humane manier mee om zodat iemand gauw kalmeert. Onze cliënten hebben menswaardigheid, liefde en zorg nodig en dat is wat wij maar al te graag bieden!”

Interesse?

Ben jij verpleegkundige? Kom dan ook werken in de verslavingszorg!

Als jouw reactie een URL bevat moet deze beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De URL moet beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Gerelateerd

  • Werken bij
Klinisch psycholoog en duaal partner Angelique Nieuwenhuis is werkzaam bij JusTact, de ambulante forensische verslavingszorg. ‘Oorspronkelijk kom ik uit de psychiatrie waarbij ik mensen behandelde met ernstige persoonlijkheidsstoornissen en trauma.’
  • Blog: wij zijn Tactus
Ik kamp er al heel lang mee: mijn beloningssysteem is kapot. Ik kan mezelf niet belonen. En ja, dat heeft echt alles te maken met mijn oude verslaving.
  • Blog: wij zijn Tactus
Er zijn cliënten die je als hulpverlener soms wel kan…. Meneer D. was zo’n man. Meneer D. is een alleenstaande man van middelbare leeftijd. Gescheiden en geen contact meer met zijn kinderen.