Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home

4-FA/4-FMP

Hieronder vind u meer informatie over 4-FA/4-FMP. Klik op een onderwerp voor meer informatie.

 • 4-FA / 4-FMP: wat je moet weten

  4-FA is een harddrug die soms 4-FMP wordt genoemd. Het middel wordt voornamelijk op feesten geslikt. Het ziet eruit als een wit poeder, maar de drug wordt ook als pil verkocht.

  Mensen worden opgewekt en praterig van 4-FA. Maar soms krijgen gebruikers last van ernstige klachten, zoals hartproblemen of een hersenbloeding. Eerst was het middel online legaal te koop. Maar het Trimbos-instituut heeft in 2016 gewaarschuwd voor de risico’s van de drug. Daarna zijn mensen het veel minder vaak gaan gebruiken.

  De effecten van 4-FA

  De effecten van 4-FA lijken op die van speed en xtc. Van 4-FA voelen gebruikers zich wakker en scherp. Ze krijgen meestal zin om te dansen en te praten. Ook voelen ze zich blij en opgewekt. Vaak hebben gebruikers behoefte aan contact. Ze kunnen soms een gevoel krijgen dat lijkt op verliefdheid.
   
  Van 4-FA kun je vervelende bijwerkingen krijgen. Gebruikers kunnen zich bijvoorbeeld misselijk of angstig voelen. Soms kunnen mensen moeilijk in slaap vallen na gebruik. Mensen die 4-FA gebruiken voelen zich vaak moe en somber als het middel is uitgewerkt. Die sombere gevoelens kunnen een paar dagen duren.

  Lees hier meer over de effecten van 4-FA

  De risico’s van 4-FA

  Van 4-FA kunnen mensen te warm worden. Dat gebeurt vooral als ze veel dansen in een warme omgeving. Sommige gebruikers krijgen last van heftige hoofdpijn als ze 4-FA op hebben. De bloeddruk kan gevaarlijk hoog worden. Het is voorgekomen dat gebruikers daardoor een hersenbloeding kregen.

  Lees hier hoe je de risico’s kunt verkleinen
   
  Sommige mensen houden na gebruik last van psychische klachten, zoals angst en somberheid. Ook krijgen sommige gebruikers hartklachten. 4-FA kan geestelijk verslavend zijn. Mensen vinden uitgaan zonder 4-FA dan niet meer leuk.

  Lees hier meer over de risico’s van 4-FA

  4-FA en de wet

  4-FA staat sinds mei 2017 op Lijst I van de Opiumwet. Dat betekent dat het verboden is om 4-FA te bezitten, te verkopen, te bewerken of te vervoeren. Drugs op Lijst I hebben volgens de wet een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid.

  Vervuiling

  Sinds 4-FA verboden is, zitten er steeds vaker andere stoffen in 4-FA. Er zit bijvoorbeeld 4-FMA in. 4-FMA lijkt erg op 4-FA. Er is weinig bekend over de risico’s van 4-FMA.

  Prijs

  4-FA kost ongeveer 5 euro per pil, €6 per capsule, of €15 per gram.

 • Werking

  De werking van 4-FA begint meestal na een half uur tot een uur na inname. Deze houdt 4 tot 6 uur aan. De na-effecten kunnen langer duren, soms tot wel 12 uur. De effecten van 4-FA lijken op die van speed en XTC.

  Lichamelijk
  • Verwijde pupillen.
  • Verhoogde hartslag en verhoogde lichaamstemperatuur.
  • Zweten
  • Stijf gevoel in de kaken.
  • Geen honger.
  • Droge mond en keel.
  • Hoofdpijn.
  • Soms misselijkheid, braken, duizeligheid, benauwdheid.
  Geestelijk
  • Meer energie
  • Scherp
  • Veel willen praten
  • Gelukkig, opgewekt gevoel.
  • Meer behoefte aan contact en intimiteit.
  • Als na-effect: een prettige of juist sombere, lusteloze stemming de dag(en) erna.
 • Risico's
  Korte termijn
  • Klachten die voor kunnen komen zijn uitputting, hoofdpijn, misselijkheid, veel zweten, oververhitting, angst, verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk en pijn op de borst.
  • Overbelasting hart- en bloedvaten
   Door de verhoging van de hartslag en bloeddruk is gebruik riskant voor mensen met hart- en vaatziekten. Gebruik verhoogt het risico op hartritmestoornissen. In de afgelopen jaren is het aantal incidenten na gebruik van 4-FA dat gemeld wordt door EHBO’s op grote feesten en festivals flink gegroeid. Met name hoofdpijn en een verhoging van de bloeddruk worden gemeld. Dit kan leiden tot serieuze problemen met hart en bloedvaten. 
  • Hersenbloeding
   Milde klachten als lichte hoofdpijn en een (lichte) verhoging van de bloedruk kunnen soms snel omslaan en resulteren in een hersenbloeding.
  • Oververhitting
   4-FA verhoogt waarschijnlijk de lichaamstemperatuur. Door de combinatie met XTC, hitte, lang dansen of te weinig drinken kan uitdroging en oververhitting ontstaan. Hierdoor kan het gebeuren dat de spieren en sommige organen niet meer (goed) werken, zoals de nieren. Oververhitting kan levensgevaarlijk zijn.
  • Overdosering
   Er bestaat kans op overdosering. Omdat de effecten van 4-FA langzamer beginnen dan bijvoorbeeld bij XTC of speed kunnen gebruikers geneigd zijn om sneller bij te nemen.
  • Kater
   Na gebruik van 4-FA treden vaak vermoeidheid en slapeloosheid op.
  • Minder goed kunnen rijden
   Door 4-fluoramfetamine kun je risico's en snelheid niet meer goed inschatten.
  • Samenstelling 4-FA
   De inhoud en samenstelling per pil, capsule en poeder kunnen sterk verschillen en kan dit tot zeer onverwachte en ongewenste effecten leiden.
  Lange termijn
  • Psychische klachten en slaapproblemen
   4-FA kan bestaande psychische klachten zoals angsten, depressies en psychoses verergeren. Mogelijk kan langdurig gebruik ook depressies, angsten, paniekreacties en slaapstoornissen laten ontstaan. 
  • Verslaving
   Het is niet bekend of 4-FA lichamelijk verslavend is. Geestelijke afhankelijkheid is wel mogelijk. Sommige mensen vinden uitgaan zonder drugs dan niet meer leuk.

   4-FA is een zogenaamde ‘Nieuwe Psychoactieve Stof’ (NPS). Veel NPS zijn nog niet of nauwelijks onderzocht. Dit geldt ook voor 4-FA. Er is dus erg weinig bekend over de risico’s op korte en lange termijn.
  Het gebruik van 4-FA is nooit zonder risico. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet. Deze tips kunnen het risico van gebruik verkleinen.
 • Zwangerschap

  Over de gevolgen van 4-FA-gebruik tijdens de zwangerschap is niks bekend. Maar omdat het lijkt op speed en XTC ligt het voor de hand dat de risico’s op elkaar lijken. Bij XTC komen aangeboren (hart) afwijkingen vaker voor.
  4-FA onderdrukt gevoelens van vermoeidheid en honger. Hierdoor kan het normale dag-/nachtritme verstoord worden en wordt er meer energie verbruikt. Wanneer een moeder vaak 4-FA gebruikt kan dit kan leiden tot vermoeidheid en gewichtsverlies. Hierdoor krijgt de baby mogelijk te weinig voedingsstoffen binnen om zich goed te kunnen ontwikkelen.

  Borstvoeding

  4-FA komt waarschijnlijk door de moedermelk in het lichaam van de baby terecht. Dat kan schadelijk zijn voor het kind. Daarom is het zeer onverstandig om 4-FA te gebruiken wanneer een vrouw bij borstvoeding geeft.

 • Combinatiegebruik

  Het combineren van 4-FA met andere drugs vergroot de risico's. Het kan vervelende, onvoorspelbare, en ook gevaarlijke effecten met zich meebrengen. Daarom wordt combineren afgeraden.

  4-FA en alcohol

  4-FA wordt soms gecombineerd met alcohol. Dit geeft meer kans op hoofdpijn, misselijkheid en een kater. Deze combinatie is waarschijnlijk ook extra gevaarlijk voor het hart. Na 4-FA voelt de gebruiker zich scherper en minder dronken en denkt dat hij/zij meer kan drinken. De gebruiker kan zich zo gemakkelijk overschatten en in gevaarlijke situaties terechtkomen, bijvoorbeeld in het verkeer.

  4-FA en XTC

  4-FA en XTC zijn beide stimulerende middelen. Samen met XTC overbelast dit het hart. De kans op lichamelijke uitputting is extra groot. De kater kan hevig zijn en de dagen erna kan de gebruiker zich leeg en somber voelen. Verder vergroot het waarschijnlijk de kans op hersenschade en oververhitting. Als de gebruiker eerst 4-FA heeft genomen en vervolgens XTC ‘bijneemt’, komt de XTC extra hard aan omdat de effecten elkaar versterken. Hierdoor is de kans groter op vervelende bijwerkingen.

 • Prijs

  In 2016 kostte 4-FA-poeder gemiddeld €15,40 per gram, €6,05 per capsule en €4,75 per pil.

 • Aantoonbaarheid

  Vermoedelijk is 4-FA ongeveer 2-3 dagen aantoonbaar in de urine. Er wordt meestal  niet gezocht op 4-FA tijdens een drugstest.

 • De wet

  4-FA staat sinds 25 mei 2017 op de Opiumwet. Dit betekent dat productie, bezit, invoeren, uitvoeren en handel strafbaar zijn. De straffen zijn hoger zijn dan bij stoffen die op lijst 2 staan (bijvoorbeeld hasj en wiet). Naast speed staan bijvoorbeeld ook cocaïne, XTC en heroïne op lijst 1.