U bevindt zich hier: Home > Over Tactus > Euro net

Euro net

Tactus is al ruim 20 jaar, sinds de oprichting, lid van euro net. Euro net is een netwerk van organisaties voor verslavingspreventie uit 18 verschillende Europese landen. Gezamenlijk worden projecten op het gebied van verslavingszorgpreventie ontwikkeld, onderzocht en uitgevoerd. Euro net stond aan de basis van onder andere de ontwikkeling van peer support, maar heeft zich in het verleden ook bezig gehouden met vroeginterventieprojecten bij jongeren en met projecten rond verantwoord alcoholgebruik bij adolescenten.

Click for Support REALized, een euro net project voor NPS gebruikers
In 2015 ontwikkelde euro net, een Europees netwerk van organisaties voor verslavingspreventie, onder de naam ‘Click for Support’ een aantal richtlijnen voor het ontwikkelen van web-based interventies. Met name op het gebied van NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen) preventie bij jongeren. 

Euro net is nu bezig met een follow-up project ‘Click for Support - REALized’ met als doel  het daadwerkelijk ontwikkelen van een web-based interventie voor gebruikers van deze Nieuwe Psychoactieve Stoffen (ook bekend als ‘research chemicals’, of ‘legal highs’). Vooral in de afgelopen 10 jaar is de markt voor deze middelen snel gegroeid, maar goede informatie over de effecten en de gezondheidsrisico’s ontbreekt grotendeels. Bovendien is er een gebrek aan preventieve interventies die specifiek gericht zijn op NPS. De te ontwikkelen website/app wordt het eerste professionele preventieve aanbod gericht op NPS.

De website/app zal, naast betrouwbare informatie over de effecten en risico’s van het gebruik van NPS, ook een zelftest bieden én een 30-dagen interventieprogramma waarin gebruikers hulp krijgen van professionals. De inhoud van de site/app wordt ontwikkeld in samenwerking met de doelgroep; NPS gebruikers zullen in twee rondes door middels van ‘focus groups’ en vragenlijsten betrokken worden bij de ontwikkeling

Click for Support REALized is een Europees project. De website/app wordt ontwikkeld om gebruikt te worden in meerdere Europese landen. Betrokken in het project zijn organisaties uit België, Cyprus, Duitsland, Finland, Griekenland, Italië, Letland, Luxemburg, Nederland, Portugal, Slowakije en Slovenië. Preventiewerkers van de deelnemende organisaties krijgen een training in het gebruik van de interventie.

Voor meer informatie over dit project kun je terecht op www.clickforsupport.eu