Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > Linda past ook
terug

Linda past ook

09 maart 2017

Er zijn vrienden en vriendinnen van me die structureel elk jaar in januari een maand (of langer) niet drinken. Regelmatig werd me dan gevraagd: waarom doe je niet mee? Dan gaf ik altijd steevast antwoorden als ‘Ik hoef toch niet aan mezelf of aan anderen te bewijzen dat ik een tijd zonder alcohol kan?’ of ‘Ik drink in principe zelden doordeweeks; geen enkele reden om die paar dagen dat ik dan wel drink mezelf dat te ontzeggen’ Of deze: ‘Volgens mij heb ik zo’n 15 maanden helemaal niet gedronken toen ik mijn dochtertje kreeg; dus dat niet drinken is het probleem niet’. En zo kan ik er nog wel een paar bedenken. Hoe dan ook… ik was enthousiast als anderen er aan meededen, maar hield mezelf er ver van weg. Niks voor mij toch, ‘iets wat moet’.

Dus toen bij ons in de vergadering de IkPas campagne ter sprake kwam, bespeurde ik weinig enthousiasme om te roepen: JAAA, IK DOE MEE! Integendeel, stiekem betrapte ik me op vooral redenen om er niet aan mee te doen (Ik heb tenslotte ook die maand een verjaardag, dat ene feestje en die borrel). En toch maakte juist dié gedachte dat ik erover na ging denken en het er met mensen over begon te hebben. En merkte ineens dat ik ook dacht ‘maar waarom ook niet? Geef eens één echt goede reden voor om het niet te proberen’. Daarbij stelt Ik Pas het bewust drinken aan de kaak en zegt de hele campagne niet iets over dat je helemaal niks mag.

En kijk, daar kwam de oplossing voor het eerste obstakel al om de hoek kijken. Wat nou als ik dan gewoon mee ga doen. En in plaats van op 1 maart pas op 3 maart start, zodat ik bij ons geplande werkborrel op 2 maart in de brouwerij gewoon lekker een speciaal biertje kon proeven? Want tja, deze stond al een poosje! En wat is nou borrelen in een brouwerij zonder een lekker biertje? Het was notabene mijn eigen voorstel… Ik besprak het met mijn collega’s. Goed plan was de conclusie, samen een laatste biertje drinken is dan wel heel gezellig. Dus dat werd de deal: ik doe mee, maar dan wel vanaf 3 maart.

Toen de bewuste datum dichterbij kwam begon dit te knagen. Want is dit niet precies waar de hele campagne omgaat? Hoe makkelijk je jezelf uitzonderingen geeft om toch wel dat drankje of dat sigaretje te nemen? En de vanzelfsprekendheid van je omgeving die je vaak steunt in je alcoholgebruik? Ze bedoelen dan dat je lekker meedrinkt! Dat is tenslotte een stuk gezelliger. Maar wat gebeurt er nou als je dat niet doet? Als je juist die situaties niet vermijdt en dan nee zegt? Ik ben wel benieuwd naar die reacties. En naar mijn eigen reactie en gevoel. En dit wil ik graag met jullie delen.

Ben dus toch maar meteen maar begonnen, vanaf 1 maart doe ik mee aan de campagne IkPas en drink 40 dagen geen alcohol. Om de volgende dag samen met mijn collega’s een biertje te nemen, maar dan alcoholvrij... Want tja.. ‘ik vind fris nou eenmaal niet zo lekker en een biertje of wijntje is dan soms een fijne afwisseling’ of ‘je kan toch niet naar een brouwerij zonder een biertje te nemen’. 

Typisch die gedachtenpatronen en stemmetjes in je hoofd vol excuses. Zoals je hoort, ik ben er nog niet. Maar het begin is er: 3 dagen alcoholvrij!

Linda Bentvelzen is maatschappelijk werker bij Tactus

Deel dit bericht:


Reacties

Nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie