Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > Maak iets van je leven
terug

Maak iets van je leven

28 februari 2017

Onlangs woonde ik bij Saxion in Enschede een referaat bij over positieve gezondheid. Een term die ik de laatste tijd steeds tegenkom. Wat kan Tactus hiermee?

Lector Ad Bergsma begint met een voorbeeld van Carl Gustav Jung waarin deze het roer van het leven van de cliënt volledig overneemt. Hij nam veel risico en de zaal is het ermee eens dat hij hiermee een grens heeft overschreden. Dat mag je niet doen, is de algemene consensus. Een hulpverlener is niet alleswetend en de cliënt heeft recht op eigen regie.

Hoe moet het dan wel? De nieuwe gezondheidsgedachte gaat ervanuit dat een hulpverlener samen met de cliënt problemen omzet in mogelijkheden. Mensen kunnen op eigen kracht hun welzijn leren verbeteren. Soms mislukt dit, maar je blijft het proberen. Als een kind leert lopen en 50 keer valt, denkt het nooit: misschien is dit niks voor mij.

We zijn geneigd om alles als een probleem te benaderen dat moet worden opgelost. Liefst met een pilletje. Terwijl er zoveel meer bij komt kijken of iemand zich gelukkig, succesvol en/of gezond voelt. Machteld Huber biedt een nieuwe definitie van gezondheid. Zie schema hieronder.

Tips die gegeven werden over bejegening (taal, houding, luisteren, empathie, sympathie) om eigen regie te stimuleren: gebruik motiverende technieken om mensen op een bepaalde gedachte te brengen, maar ga niet zelf de oplossing geven. Laat iemand zelf nadenken en geef ruimte. Stel een vraag in plaats van zelf het antwoord te geven bijvoorbeeld in plaats van ‘nu moet u naar links’, vragen: ‘wat is volgens u de beste richting?’. Stel de mens centraal en niet de ziekte.

Het gaat erom gezamenlijk een omgeving te creëren waarin mensen hun krachten en mogelijkheden kunnen hervinden en benutten en waarin de professional een ondersteunende rol heeft.

Wat mij zelf altijd heel goed helpt, is om te bedenken hoe ik zelf graag bejegend en behandeld wil worden door anderen. Weet je, zo moeilijk is het eigenlijk niet.

Jeannette Ooink is communicatiespecialist bij Tactus Verslavingszorg

Deel dit bericht:


Reacties

Nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie