Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > De uitdaging begint
terug

De uitdaging begint

27 februari 2017

Ik zie het gewoon gebeuren. We zijn in de voetbalkantine van de club van mijn vriend Guus. We zitten gezellig met een paar mensen aan tafel. Eén van de jongens vraagt iedereen of ze nog wat te drinken willen: ‘Dames, nog een biertje?’ ‘Ja doe maar!’ ‘Guus ook?’ vraagt hij. Waarop Guus antwoordt: ‘Nee, doe maar een sprite, ik drink vandaag geen alcohol.’ De jongen fronst zijn wenkbrauwen en zegt: ‘Ik haal geen sprite, dat haal je zelf maar’.

Vervolgens komt hij terug met alleen maar biertjes. Hij zet ook een pijpje bier voor Guus zijn neus: ‘Hier, dit kun je krijgen’. Guus reageert lachend: ‘Prima, maar ik drink ‘m niet op’. De jongen kijkt verbaasd en doet nog een poging om Guus over te halen om toch dat biertje op te drinken. Guus vervolgt zijn gesprek met degene naast hem. Je ziet de jongen bedenkelijk kijken. Dan loopt hij toch naar de bar, en bestelt een sprite. Hij loopt ermee naar Guus, zegt niks en zet de sprite voor Guus neer. Guus bedankt hem.

Ik blijf me verbazen over dit soort acties. Wat maakt nou dat je per se alcohol moet drinken?! Er kan ook slap geouwehoerd worden zonder alcohol. Het valt me op dat alcohol een erg grote rol speelt in het uitgaansleven en bij gezelligheid. Ik vind het zelf ook gezellig om alcohol te drinken als ik eerlijk ben. Lekkere hapjes, leuke mensen om me heen en een wijntje. Maar ik kan ook prima wat anders drinken. Toch kies ik dan vaak voor alcohol. Een drankje in het weekend ‘hoort er een beetje bij’. Gek eigenlijk, ik vind cassis namelijk ook erg lekker.

Dit was voor mij een reden om me in te schrijven bij de campagne IkPas.nl en dertig dagen geen alcohol te drinken. Ik ben wel benieuwd welke opmerkingen ik van anderen krijg en hoe ik hier zelf op reageer. De groepsdruk is groot, niet alleen in de puberjaren. Je bent ‘niet gezellig’ als je geen alcohol drinkt. Hoezo niet? Daarnaast weet ik dat alcohol een dikmaker is. Een paar pondjes eraf zou mooi meegenomen zijn. Moet ik de avonden natuurlijk niet extra gezellig maken door veel meer hapjes te gaan eten, haha!

Vanaf maart drink ik 30 dagen geen alcohol. Ik ga de uitdaging aan!

Rosan Bouwhuis is preventiewerker bij Tactus Verslavingszorg. Ze zal de komende maand regelmatig schrijven over haar ervaringen met IkPas.nl

Deel dit bericht:


Reacties

Nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie