Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > Het begon met lijm
terug

Het begon met lijm

07 februari 2017

Als kind leefde je op straat en raakte je verslaafd aan drugs. Je hebt me weleens verteld dat je bent begonnen met het snuiven van lijm. Als jonge vent ben je naar Nederland gekomen om bij een verslavingsinstelling mensen op alternatieve wijze te laten afkicken. Na jaren van omzwervingen door Nederland heb je nu een kamer gevonden. Van de harddrugs ben je inmiddels al een aantal jaar af. Alcohol is het middel dat je dagelijks gebruikt en soms iets meer dan je eigenlijk zou willen. 

Je zit op een lage dosis methadon en hebt de wens om dit af te bouwen. Tijdens je werk ervaar je hiervan namelijk veel nadelen; overmatig zweten bijvoorbeeld. Tijdens je vakantie ben je naar de kliniek gegaan om de methadon af te bouwen. Daar blijkt echter dat de klachten die je hebt eigenlijk zijn ontstaan doordat je op een te lage dosering zit en je methadon te vroeg in de ochtend inneemt. Met een verhoogde dosis ga je weer naar huis. Het advies om minder te drinken neem je tot je, maar blijkt lastig te realiseren.  

Een paar maanden later zitten we samen bij de verslavingsarts voor de halfjaarlijkse controle. Je vertelt dat je de opname als goed hebt ervaren. Ook al is de methadon opgehoogd en alcoholgebruik toegenomen. Je hebt bloed geprikt en je leverwaarden en bloeddruk blijken te hoog te liggen. Je geeft aan dat je veel stress ervaart op de plek waar je op dit moment woont, je wilt graag verhuizen. De mogelijkheden zijn echter beperkt.

We spreken af om woonbegeleiding in te zetten om je te ondersteunen in je zoektocht naar een andere woonomgeving. Ook gaan we bezig met afbouwen van alcohol en een gezonde leefstijl. Je wens om af te bouwen van de methadon schuiven we even voor ons uit. Tot de volgende controle.

Jipke Nab is maatschappelijk werker bij Tactus
Jipke

Deel dit bericht:


Reacties

Nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie