Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > Psycholoog en priester
terug

Psycholoog en priester

14 november 2017

Joop kwam met de nodige bravoure op de afdeling aan. Op de eerste plaats imponeerde hij door zijn kolossale verschijning. Daarnaast presenteerde hij zich als een bestudeerd man die zowel psycholoog als priester was, waarmee hij het nodige respect wist af te dwingen in de groep wat gepaard ging met een door hem zeer gewenste distantie. Als psycholoog mocht hij dingen zeggen over groepsleden en groepsprocessen die van een gemiddeld groepslid niet zouden worden gepruimd. Als priester dreigde hij voor sommige groepsleden de functie van pseudobiechtvader te bekleden.

In zijn jonge jaren had Joop de bloemetjes flink buitengezet. Hij had een goed stel hersenen, maar was vaker in de kroeg dan in de collegezaal te vinden. Zo werd hij een eeuwige student die nooit zijn bul zou behalen. In het uitgaansleven in Amsterdam ontmoette hij zijn eerste vriend. Partner nummer twee kwam wel op een heel bijzondere manier in zijn leven. Na een avondje stappen in de provincie trof hij, toen hij weer naar huis wilde gaan, een man bij zijn auto aan, die te kennen gaf dat hij met hem mee wilde gaan. Hij had zijn koffer bij zich en was geheel reisvaardig. Het bleek de barkeeper te zijn met wie hij de hele avond prettig in gesprek was geweest. Pas twee jaar later kocht deze minnaar weer een enkele reis richting provinciestad.

Pas in zijn derde relatie kwam Joop tot intellectuele en esoterische bloei. Zijn nieuwe vriend was een superintelligente man die gepromoveerd was in bedrijfskunde en de kost verdiende met het geven van seminars aan directieleden en commissarissen van Multinationals. Door het volgen van een cursus in Amerika bekwaamde Joop zich voldoende om partner in de Big Business van zijn vriend te worden. Aan dit certificaat ontleende hij de titel van psycholoog. Samen konden ze afwisselend de rol van provocateur, good and bad guy spelen en daarmee hun hooggeëerde publiek onderrichten en vermaken. Naarmate de spirituele honger groeide, verstilde de seksuele, wat uiteindelijk leidde tot een priesterstudie van beide geliefden. Samen traden ze in in een klooster beneden de grote rivieren, waar ze het tot hoge functies brachten. De vriend werd zelfs abt, een soort vader overste. Om redenen die ik me niet meer kan herinneren ontving Joop alle wijdingen die voor het priesterambt nodig waren, behalve de laatste. Priester is hij dus nooit geweest. Toch kreeg ook hij een hoge bestuurlijke functie in het klooster, die hij echter ook weer kwijtraakte door een misstap die hem zelfs zijn plaats in het klooster kostte. Kort na de terugkeer in de burgermaatschappij werd Joop opgenomen op de diagnostiekafdeling.


Jos van Schalkwijk was jarenlang maatschappelijk werker bij Tactus Verslavingszorg.


Deel dit bericht:


Reacties

Nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie