Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > Mentale harde schijf
terug

Mentale harde schijf

31 oktober 2017

Niks zo veranderlijk als de mens, zegt het spreekwoord. Ik moet eerlijk bekennen, niets is minder waar. Iedere keer betrap ik mezelf erop dat ik anders ben gaan denken en de dingen anders beleef. Laat ik duidelijk zijn: sinds ik meer een boekenworm ben geworden en me ben gaan verdiepen in de verslavingselementen, wordt alles mij steeds helderder en duidelijker.

Kort gezegd: empathie; het in kunnen leven in anderen. De rollen omdraaien: “Hoe zou ik in zo’n geval denken of handelen?” Het werkt voor mij. Maar ook in het algemeen. Ik zal een paar voorbeelden geven van waar ik vroeger in het dagelijks leven problemen mee had en dat weer genoeg was om te gaan drinken en naar mijn kalmeringssnoepjes te grijpen.

Een heel normaal voorbeeld dat bij iedereen voorkomt, de tandarts. Wie wordt er nu echt vrolijk van een tandarts? Nou ik niet. Vroeger probeerde ik al de handtekening van de tandarts na te bootsen en dat lukte mij heel goed, want mijn ouders trapten er altijd weer in. “Zo kind, weer geen gaatjes.” De laatste jaren ga ik naar de tandarts met de gedachten: “Ja meid, ook dit hoort erbij.” Uiterlijke verzorging is heel belangrijk. En er moet heel wat gebeuren aan mijn gebit, maar dat zijn weer de consequenties van zowel gebruik, als verwaarlozing. Ik ga niet met plezier, maar ik ga en dat is een hele overwinning.

Een ander voorbeeld: een goede bekende van mij, die geregeld in mijn leven te vinden is en ook “gebruikt”. Door verkeerde gedragspatronen (in mijn ogen) van hem had ik een behoorlijk hoge afkeer naar hem opgebouwd. Dat was er door de jaren heen ingeslopen en werd ook van kwaad tot erger, wederzijds. Nu heb ik voor het eerst een leuk gesprek met hem gehad. Ik heb geluisterd en hem eerlijk mijn mening gegeven op een rustige manier en ik zag aan hem dat hij ook naar mij luisterde en op een gegeven moment zei hij: “Ja, zo kan ik het ook bekijken.“ Stiekem groeide ik. Zou dit toch ooit tot een normale vriendschap kunnen leiden? De tijd zal het leren. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden, ik kan er inmiddels een boekje over schrijven.
Ik geniet er in ieder geval van.

Deel dit bericht:


Reacties

Nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie