Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > Wat wel handig is
terug

Wat wel handig is

17 oktober 2017

Ondanks alle goede bedoelingen is er voor veel ouders weinig moeilijker dan praten met hun puber over middelengebruik. Zo ook voor de ouders die ik gisteravond zag voor onze oudercursus.

Er zijn zo veel gesprekstechnieken die ouders in hun arsenaal hebben, die niet handig zijn als het gaat over roken, internetten en/of drugs. Bevelen (‘Je gaat gewoon niet’), Dreigen (‘Als je nu niet ophoudt, dan’’), Preken (‘Je weet niet half hoe goed je het hebt’), Bedelven onder de argumenten (‘Je mag geen alcohol drinken, want uit onderzoek blijkt…’) Oordelen, bekritiseren (‘Wat je zegt is helemaal niet waar, ‘Je bent zo onverantwoordelijk’), Belachelijk maken (‘Typisch iets voor jou, zo’n stomme actie’), Controleren (‘Ik wil dat je nu een foto appt van waar je bent’), valse bescherming (‘liever thuis op de bank, dan stiekem in de bosjes’), vage afspraken maken (‘niet teveel drinken hè’).

Gelukkig weten we ook wat wel handig is. Met duidelijke grenzen stellen (ja dat werk echt!) en oprechte interesse tonen kom je veel verder. Doorvragen en meer luisteren dan zelf vertellen. Ouders staan versteld tot welke inzichten zo’n gesprek kan leiden. Het is heel gaaf om te zien welke resultaten ouders boeken in de periode van zes weken die onze oudercursus duurt.

Karlijn de Groot is preventiewerker bij Tactus Verslavingzorg

Deel dit bericht:


Reacties

Nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie