Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > Gek en gezond
terug

Gek en gezond

03 oktober 2017

Tijdens een themagroep bekijken we een aflevering van de Sunny side of spirit. Een documentairereeks waarin Sunny Bergman binnen verschillende culturen op zoek gaat naar de omgang met de concepten ‘gek’ en ‘gezond’. 

We zien hoe men in Brazilië met allerlei rituelen uit de candomble de goede geesten oproept en daarmee de boze geesten bezweert. Als je problemen hebt ziet men dat als mogelijkheid om te groeien in je persoonlijke ontwikkeling. Een positieve benadering die ons groepje aanspreekt. Ook de rituelen, alhoewel in onze ogen tamelijk vreemd, hebben wel iets. En dan de universitair opgeleide psychiaters die healing bijeenkomsten leiden met een hoop bombarie. Toch wel heel wat anders dan gesprekken met onze hulpverleners in een steriele kantooromgeving en een diagnose op recept.

Een samenleving waarbij het individu niet centraal staat, maar je meer in gemeenschap leeft en zelfs je voorouders nog een belangrijke rol spelen. Tja, dat is echt andere koek. Er ontstaat een gesprek over of ergens in geloven helpt of juist in de weg zit. Over de rol van de samenleving, de individualisering, dat je pas lijkt mee te tellen wanneer je iets bereikt hebt, in ieder geval betaald werk hebt. Dat het niet aan al die eisen kunnen voldoen kan leiden tot psychische klachten. De invloed van alle social media, de schijnwereld van zogenaamd veel vrienden die alleen maar leuke dingen doen en waar je als verslaafde weinig in herkent. En hoe we het anders zouden willen. Meer contact met elkaar, gezien en gehoord worden, erkenning ervaren dat je bent wie je bent en dat dat goed genoeg is. Dat je van elkaar kunt leren en elkaar verrijken. Zonder dat daar geld, goederen of middelen voor nodig zijn. En dat dit soort bijeenkomsten daar zo waardevol in zijn. En een ieder weer opgeladen en met stof tot nadenken huiswaarts keert.

Cisca Terlouw is geestelijk verzorger bij Tactus Verslavingszorg.

Deel dit bericht:


Reacties

Nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie