Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > De kracht van kwetsbaarheid
terug

De kracht van kwetsbaarheid

19 september 2017

Inmiddels ruim 30 miljoen keer bekeken, de TedTalk van de Amerikaanse onderzoekshoogleraar Brené Brown uit 2010 over de kracht van kwetsbaarheid. Ik kreeg de link doorgestuurd van een goede vriendin die vond dat ik dit echt moest zien en dat ik er veel in zou herkennen. Zeer benieuwd begon ik aan de twintig minuten durende lezing.

Brown deelt met deze gevoelige, maar gelukkig ook erg grappige TedTalk een diep inzicht vanuit jarenlang onderzoek dat haar op een persoonlijke queeste zette om zowel zichzelf te kennen als de mensheid te begrijpen. 

Dit klinkt wellicht nogal heftig, maar omdat het zo herkenbaar is, gaat haar verhaal erin als zoete koek. Dus in plaats van haar verhaal hier uit te schrijven, daag ik je uit om ook tijd te maken voor deze boeiende en amusante twintig minuten. Ik zal niet zeggen dat ze je leven gaan veranderen, maar het gaat je zeker raken en het is niet belerend. 

Ze maakt ook een statement over verslaving. Ze zegt dat veel mensen het eng vinden om kwetsbaar te zijn. Er is angst om afgewezen te worden, dat je er niet mag zijn als je laat zien wie je bent. Veel mensen verdoven deze angst met eten, medicijnen, spullen kopen of raken verslaafd aan een middel. 

Uit haar onderzoek blijkt dat je niet selectief kunt verdoven, je kunt niet zeggen “Hier zijn alle slechte dingen, de schaamte, de angst, de pijn, de kwetsbaarheid, de teleurstelling en ik wil dat niet voelen”. Je kunt deze gevoelens niet verdoven zonder je andere emoties te beïnvloeden. Dus als we de vervelende gevoelens verdoven, verdoven we ook plezier, dankbaarheid en geluk. En dan voelen we ons ellendig en zoeken naar een doel en zin in het leven. En dan nemen we maar weer een moorkop en wat glazen bier. Dan ontstaat er een gevaarlijke vicieuze cirkel.

Brené is uiteindelijk na een persoonlijke zoektocht en jarenlang onderzoek tot de ontdekking gekomen dat kwetsbaar durven zijn ook betekent dat we aardiger zijn voor de mensen om ons heen en voor onszelf. Ik wist dat eigenlijk al, maar ik ben blij dat het ook echt is uitgezocht: mensen die authentiek zijn, zijn empathisch, luisteren naar anderen en oordelen minder. 

Het valt niet altijd mee om je kwetsbaar op te stellen, te accepteren dat je niet perfect bent en desondanks de moeite waard bent. Een mooi voorbeeld hiervan hebben we kunnen zien bij het programma Zomergasten waar een oprechte Eberhard van der Laan de kijker (en ook mij) tot tranen wist te roeren. Hier konden we voelen dat kwetsbaarheid kracht is en absoluut geen zwakte. Mens, je mag er zijn!

Jeannette Ooink is communicatiespecialist bij Tactus

Deel dit bericht:


Reacties

Nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie