Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > Langzaam maar zeker
terug

Langzaam maar zeker

31 juli 2018

Tijdens mijn werk als bemoeizorgmedewerker bij Tactus werd ik gekoppeld aan Leo. Leo is een typische alcoholist die in het centrum van Enschede veel overlast veroorzaakte. Leo was al geruime tijd dakloos en zwierf vooral door de binnenstad van Enschede. Hij had al verschillende hulpverleners afgewezen en was eigenlijk al opgegeven door de reguliere hulpverlening. Tijdens een mondelinge overdracht werd mij verteld dat Leo van alles wil, maar nooit op kantoor naar afspraken komt... 

Eerste contact
Ik zocht Leo op in de stad en stelde me voor. De reactie van Leo was veelzeggend: ‘’Al weer een nieuwe!‘’. Ik vroeg of ik naast hem mocht zitten. Leo keek me aan en vroeg: “Moet jij mij niet allemaal vervelende vragen stellen?”, waarop ik antwoordde: “Die antwoorden op die vervelende vragen lees ik wel in je dossier, Leo”. Leo moest lachen. Het gesprek ging verder over het weer, voetbal en zaken die niets met hulpverlening te maken hadden. Op mijn vraag: “Leo, mag ik nog een keer terugkomen?”, kreeg ik een ‘ja’, dus missie geslaagd.

In de weken daarna ging het contact met Leo vooral om het opbouwen van de relatie tussen ons. Uit de gesprekken kon ik opmaken dat Leo het leven al had opgegeven. Hij was van een redelijk succesvol leven door onverwachte tegenslag op straat beland. Hij had het zelf wel geprobeerd, maar alle pogingen waren mislukt. Zijn netwerk werd steeds kleiner en bestond alleen nog maar uit mensen uit de gebruikers-scene. De hulpverlening begreep hem niet en er werd niet naar hem geluisterd. Iedereen keek hem raar aan en hij was direct al uitgekotst door iedereen. De reden waarom hij dronk was “om de ellende te vergeten en wat heb ik verder te doen op een dag? “.

Inventariseren
Om de krachten van Leo te inventariseren, deed ik een voorstel om een krachteninventarisatieplan te maken. Leo stemde daar mee in, maar met de voorwaarde dat hij niet op kantoor hoefde te komen. Daarom spraken we af in een lunchroom en bestelde ik voor ons koffie met appelgebak. De reactie van Leo: ‘’Ik voel me weer een beetje mens’’. We keken naar welke punten prioriteit hadden. Al snel kwamen we uit op wonen, werken en gezondheid. Zijn wensen lagen vooral in het (weer) verkrijgen van een eigen woonplek, het hebben van een zinvolle dagactiviteit en aandacht voor zijn gezondheid.

Door de doelen duidelijk te maken, kwam Leo in beweging. Hij schreef zich in bij de woningbouw, regelde nieuwe kleren  en verzorgde zichzelf beter. Ook al waren het kleine stapjes, we gingen vooruit. In gesprekken gaf Leo aan zich iets beter te voelen en een klein beetje het gevoel te hebben dat er wat gebeurde. Omdat we veel zaken moesten regelen op de computer, nodigde ik Leo uit bij ons op de locatie.

Naar kantoor
Waar Leo er eerst niets van moest weten, gaf hij aan te komen. Leo vertelde mij dat hij er tegen opzag alleen het terrein op te lopen. Mijn voorstel om hem in de stad op te halen en samen met hem naar de locatie te lopen, vond hij een veilig idee. Eenmaal op de locatie bleek hoeveel mensen Leo kende uit de scene en snel was Leo druk in gesprek met medecliënten. Nadat we de geplande acties gedaan hadden, vroeg ik Leo of hij zin had in een rondleiding over het terrein. Ik liet hem speciaal de alcoholruimte zien waar ook onze veegploeg gevestigd is.

Ik sprak Leo een paar dagen later op zijn vaste stek in de stad en tijdens het gesprek kwam naar voren dat Leo graag vaker op de Ripperdastraat wilde komen. Hij had er een goede sfeer ervaren en wilde graag gebruik maken van de faciliteiten op de locatie. Leo kwam elke dag op de locatie en maakte vooral ook gebruik van de muziekruimte beneden in de kelder. Het bleek dat Leo vroeger gitaar had gespeeld. Hij wilde ook graag gebruik maken van de alcoholruimte en lid worden van de veegploeg.

Leo is nog steeds werkzaam in de veegploeg, ziet er verzorgd uit en voelt zich veel gezonder. Hij nuttigt elke dag een warme maaltijd en hij drinkt overdag minder, omdat hij druk bezig is met zijn werkzaamheden. Leo is een van de positieve sfeermakers binnen de veegploeg en bouwt langzaam zijn netwerk uit. In het najaar van 2017 is het gelukt Leo te laten verhuizen naar een woning binnen een nieuw project van de Gemeente Enschede. Het betreft hier een zelfstandige woning waar begeleiding op afstand aanwezig is. Binnen zijn woning is Leo weer eigen baas, waar hij ook zelf weer verantwoording op kan pakken voor zijn leven.

Deel dit bericht:


Reacties

Nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie