Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > Slaapvallen
terug

Slaapvallen

01 oktober 2019

Mijn eerste nacht in de kliniek. Ik werd wakker op de grond. Ik lag met mijn gezicht op zo’n tien centimeter van de verwarming en dat was zelfs voor mij en mijn eerdere dronken acties een vreemd beeld. Ik moest uit bed zijn gestuiterd, maar hoe? En waarom? Mijn lip en kin voelden opgezwollen. Waarschijnlijk was ik op de een of andere manier tegen de verwarming aan geklapt.

Onvast zette ik mijn hand op de grond om iets overeind te komen en ik wist gek genoeg meteen dat ik in druppels bloed graaide. Het lukte nauwelijks om op te staan, het voelde alsof mijn arm dubbel zou klappen. De avond ervoor had ik al gemerkt, toen de alcohol grotendeels uitgewerkt was, dat ik echt nog niet kon lopen. Mijn benen gedroegen zich als een jojo met touw van elastiek. Ze werden wiebelig en kregen een eigen wil. Schokkerig, spastisch bijna. Ik moest nadenken over hoe ik ze moest neerzetten en zelfs dan lukte het niet.

Bovendien was ik daarom door de staf van de kliniek veroordeeld tot de rolstoel. En ik had een trapverbod, waardoor ik alleen de lift mocht gebruiken om van mijn kamer naar de afdeling te komen, of andersom. Dit ging zonder hulp niet werken. Het kwam niet in me op om op de alarmknop te drukken. Of had ik dat meteen afgestreept als optie, omdat ik dan om het bed heen zou moeten? Vrij gemakkelijk en zonder enige vechtlust verzoende ik me met mijn situatie. De grond voelde door eerdere drinkpartijen ook wel vertrouwd aan en ik liet me in slaap vallen.

Geen idee hoe lang ik daar gelegen heb. Ik werd wakker gemaakt door iemand van de staf en tegelijkertijd geholpen om overeind te komen. Ik moest verschrikkelijk nodig naar de wc, maar besefte dat dat zonder hulp niet zou gaan lukken. Terwijl ik dat toch al vrij lange tijd zonder hulp doe. Een nieuw dieptepunt die bij de verzameling dieptepunten kon. Ik schaamde me maar wist dat iedereen hier alles al zo'n beetje gezien had en anders zou dat nog wel komen.

Gelukkig was de kamer nog aardig donker en viel mijn blozen niet op. Ik werd geholpen om naar de wc te gaan. We strompelden er zo goed en zo kwaad als het kon naartoe, want ik kon totaal geen balans houden. Ondertussen voelde ik een gloed van warmte en veiligheid in me. Het ontroerde me dat er iemand was die dit voor me deed. Midden in de nacht, zonder een oordeel uit te spreken, puur om mij te helpen. Ik voelde tranen prikken maar ik werd weer gered door het donker, het viel niet op. Aan de andere kant, over een paar seconden zou ik toch alles laten lopen, die tranen konden er dan ook nog wel bij.

Tim van Kleef blogger

Tim van Kleef (38) houdt van muziek, streetart en gitaar spelen. Hij blogt over zijn laatste lange opname bij Tactus voor een alcoholverslaving. Hiermee wil hij verslaving en hulp zoeken bespreekbaar maken. Hij droomt van ervaringsdeskundige worden, reizen en zichzelf verder ontwikkelen. Hij is nu 10 maanden nuchter.

Deel dit bericht:


Reacties

 • Mooi geschreven Tim, eerlijk en oprecht. Ga hier vooral mee door!!! En gefeliciteerd met je 10 maanden!!!
  Door Patrick Panman, dinsdag 1 oktober 2019 | 22:02
 • Rauw, eerlijk en ontroerend geschreven! Bedankt voor het delen. Ga je dromen achterna en op naar 1 jaar droog en vele meer daarna natuurlijk !!
  Door Ingeborg, dinsdag 1 oktober 2019 | 22:22
 • Knap!! Gefeliciteerd met je 10 maanden clean zijn. Wees trots op het harde werk wat je hebt verricht! Ben trots op jou
  Door Daniella, dinsdag 1 oktober 2019 | 22:47
 • Ik ben het met Patrick, Ingeborg & Daniëlla eens: rauw, eerlijk en oprecht geschreven, Tim! Mijn complimenten. Ik kan niet wachten op je volgende blog! Kan de frequentie niet omhoog??
  En 10 maanden nuchter, wauw! Ben trots op je!
  Door Michiel Driessen, woensdag 2 oktober 2019 | 09:24
 • Tim! Wederom mooi geschreven! Mooi en knap hoe eerlijk je bent en hoe kwetsbaar jij je durft op te stellen. Ik ben het met Michiel eens, het zou leuk zijn om vaker blogs van je te lezen! :-)
  Zet 'm op, ook ik ben trots op je!

  Groetjes,
  Annemarie
  Door Annemarie Albers, woensdag 2 oktober 2019 | 09:42
 • Ik heb met smart weer op de volgende blog gewacht Tim! Wat een ontzettend schrijftalent ben jij! Ik sluit me bij Annemarie en Michiel aan! We want more! Complimenten voor je eerlijkheid en je doorzettingsvermogen Tim! En uiteraard gefeliciteerd met je 10 maanden nuchter zijn! Op naar het jaar!

  Marilke
  Door Marilke, woensdag 2 oktober 2019 | 20:57
 • Bedankt allemaal! Heel erg leuk om te lezen, top!
  Door Tim, donderdag 3 oktober 2019 | 12:52

Plaats reactie