Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > Van oude pijn naar nieuwe kracht
terug

Van oude pijn naar nieuwe kracht

15 november 2018

14 jaar geleden is het alweer, mijn dochter was verslaafd aan drugs. Bijna alles heeft ze geprobeerd, maar vooral speed, cocaïne en GHB. Het zorgde voor veel problemen in ons gezin. Afspraken kwam ze niet na, ze spijbelde van school, liegen, bedriegen en manipuleren kon ze als de beste. Het ergste was haar agressie als ze onder invloed van cocaïne was. Ze bedreigde ons, zelfs een keer met een mes, ze schopte deuren kapot en heeft zelfs haar eigen pols met een klap tegen de muur gebroken. Ons hele gezin liep op eieren, hoe zou ze thuiskomen uit school, bang voor haar agressieve gedrag. 
Op een goede dag kwam ze uit school, ze was 15 jaar, kroop bij mij op schoot en zei: ‘Mama, ik kan het niet meer, ik hou het niet meer vol, wil je me helpen?’ Natuurlijk wilde ik dat! Het bleek het omslagpunt. 

We zochten hulp bij bureau Jeugdzorg en de jeugd GGZ, maar we voelden ons niet gehoord en begrepen. Mijn dochter wist precies hoe ze iedereen om haar vinger kon winden en was niet open over haar gebruik. Ik voelde duidelijk dat er te weinig kennis was over de middelen, verslavingsproblematiek en de gevolgen hiervan op naasten.

Ik ben toen gaan zoeken naar een verslavingskliniek, mijn dochter is daar een jaar opgenomen geweest en er heel goed uitgekomen. Ze heeft nooit een terugval gehad!
In de kliniek heb ik veel steun gehad aan systeemtherapie (waarbij het hele gezin betrokken werd), ook heb ik lotgenoten gevonden door wie ik me eindelijk begrepen voelde. 
Mijn dochter heeft mij ook nieuwe inzichten gegeven, zoals dat ook naasten kunnen terugvallen, niet in een middel maar in oude angsten en gedrag.

Wat ik ondanks de moeilijke jaren en de heftige ervaringen wil uitdragen is een verhaal van hoop. Er ís een weg terug, een weg naar herstel! Ik buig mijn oude pijn om naar nieuwe kracht en zet mij als groepsleider al ruim 13 jaar in bij lotgenotengroepen en ben trainer van herstelcursussen.

In september ben ik begonnen aan de opleiding FED -familie-ervaringsdeskundige om vanuit mijn eigen ervaringen familieleden en naastbetrokkenen te kunnen ondersteunen in hun rol en het (herstel)proces van hun naaste en/of familielid. Leven naast iemand die verslaafd is, is niet gemakkelijk. Vaak voelen naasten zich uitgeput omdat ze zoveel geven, en ondertussen vergeten ze goed voor zichzelf te zorgen. Tijdens het eigen herstelproces van naasten kunnen ze hun verhaal met mij delen waardoor ze zich gehoord voelen. Ik kan meedenken over wat verder positief kan bijdragen tijdens dit proces, zoals bijvoorbeeld het deelnemen aan lotgenotencontact of de training "Kracht langs de lijn" voor naasten.

Voor naasten die na het lezen van dit verhaal nog vragen hebben of behoefte hebben aan een luisterend oor, kunnen vanaf a.s. vrijdag 16 november terecht bij de inloopvoorziening voor naasten van verslaafden aan de Wierdensestraat 32 in Almelo,  iedere vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur zal ik daar aanwezig zijn en kun je laagdrempelig met mij in gesprek gaan over alles rondom de verslaving van je kind, partner, collega, buur of vriend.

Sylvie Spoelstra

Familie-ervaringsdeskundige i.o. en groepsleider Intact herstel & zelfhulp

Deel dit bericht:


Reacties

Nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie