Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Verwijzers > Lichte Verstandelijke Beperking en verslaving > Specifieke behandelingen

Specifieke behandelingen

Minder Drank of Drugs
Deze behandeling is gericht op gedragsverandering en kenmerkt zich door de afwisseling tussen groeps- en individuele bijeenkomsten. Elke week heeft de cliënt zowel een individuele als een groepsbijeenkomst, waarbij in de individuele bijeenkomst ook de vertrouwenspersoon (bijvoorbeeld een begeleider) wordt uitgenodigd. Thema’s die aan bod komen zijn gebaseerd op de CGT, geprotocolleerd uitgewerkt en voorzien van veel visueel materiaal en spelvormen. Het tempo ligt lager en de cliënt werkt de theorie uit in een werkboek die hij/zij mee naar huis kan nemen.

SumID-Q methodiek
De SumID-Q geeft aanknopingspunten om het middelengebruik bespreekbaar te maken bij LVB-cliënten. De vragenlijst selecteert eerst met beeldmateriaal welke middelen de cliënt kent; persoonlijk of bijvoorbeeld van televisie. Op basis van deze selectie wordt doorgevraagd naar kennis, attitude, omgevingsgebruik, eigen gebruik, gevolgen van gebruik en veranderingsbereidheid. Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste wordt de cliënt zo gerustgesteld en geeft het ruimte om in de taal van de cliënt te spreken. De cliënt wordt uitgenodigd de middelen bij de naam te noemen zoals zij dit kennen. Dit voorkomt miscommunicatie. Als naar aanleiding van de plaatjes blijkt dat een cliënt van een bepaald middel helemaal niets af weet, komt de interviewer hier niet meer op terug. Zo wordt voorkomen dat de cliënt door het interview nieuwsgierig wordt en mogelijk trek ervaart.

De structuur van het interview is belangrijk: eerst worden de plaatjes doorgenomen en vervolgens kennis en attitude. Daarna wordt pas over gebruik gesproken. En dan wordt eerst nog gevraagd hoeveel mensen in de omgeving het bepaalde middel gebruiken voordat de interviewer vraag of cliënt zelf wel eens heeft gebruikt. Eventuele weerstand en strategieën om het interview te frustreren zijn alweer vergeten en cliënten zijn vaak erg open over hun gebruik. 

Het SumID-Q pakket bevat een uitgebreide handleiding met niet alleen een exacte beschrijving van  het diagnostisch proces, maar ook uitgebreide achtergrondinformatie over hoe een gesprek aan te gaat, biedt. Het materiaal is op maat gemaakt voor deze groep cliënten. Vraagstellingen zijn kort en begrijpelijk en pictogrammen zijn beschikbaar. Afname duurt 45-60 minuten, afhankelijk van het aantal middelen dat uitgevraagd moet worden (wat weer afhankelijk is van wat men herkent). Medewerkers moet getraind zijn om betrouwbaarheid van afname te vergroten. Alle lijsten dienen in de geplande volgorde afgenomen te worden.

CGT plus
Resultaten Scoren heeft de CGT plus ontwikkeld voor mensen met een lichte verstandelijke beperking en problemen met middelen en/of gokken. Dit protocol is gepilot bij Tactus. De CGT plus is een aanvulling op de bestaande Minder Drank of Drugs behandeling vanwege het individuele karakter van de behandeling. Overeenkomsten met de MDoD behandeling zijn onder meer de betrokkenheid van een vertrouwenspersoon, bijvoorbeeld een begeleider van de (LVB)-instelling en veel aandacht voor actieve werkvormen en non-verbale ondersteuning. De behandeling is bedoeld voor volwassen met een LVB (vastgesteld of geschat IQ tussen de 50 en 85) en matig ernstig problematisch middelengebruik die (in enige mate) hun gebruik willen en (met hulp) kunnen verminderen.

De handleiding CGT+ (protocol) en de werkboeken zijn te bestellen via Perspectief Uitgevers.

• Handleiding CGT+: Cognitief gedragstherapeutische behandeling van problematisch middelengebruik bij mensen met een lichtelijke verstandelijke beperking ISBN 9789492121172 € 27,50 (lid Resultaten Scoren: korting 20%)

• Werkboek CGT+: ISBN 9789492121196 (set van 2 exemplaren) € 24,90 (lid Resultaten Scoren: korting 20%)

Meer informatie hier.