Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Boek 'Junkfood Kookboek'

Boek 'Junkfood Kookboek'

Toen hij nog aan drank en cocaïne was verslaafd, was lekker en gezond koken vaak wel het laatste waar Arjan Noteboom (40) zich mee bezighield.

Foto: Ab Hakeboom

Toen hij, afgekickt en al, in het kader van zijn studie SPW bij Tactus, instelling voor verslavingszorg, een originele stage-opdracht moest inleveren, werd het idee voor Junkfood geboren. ,,Een kookboek, met recepten van ex-verslaafden - dat vond ik wel iets hebben. Als je weer zo met eten in de weer bent, geeft dat aan dat je aardig uit de problemen bent. Dat geldt voor mij ook. Ik ben gelukkig getrouwd en werk met plezier bij Stichting De Parabool in Schalkhaar. Het gaat prima.''

Ook Adri Hulshoff, werkzaam bij Tactus en een van de mensen die Noteboom bij het schrijven begeleidde, ziet dat het méér dan enkel en alleen een kookboek is. ,,Verslaafden worden vaak als junk of afval weggezet. Dat zijn die figuren die TomToms jatten, denken mensen vaak. Als je dat overkomt, is dat uiterst vervelend, laat dat helder zijn. Maar dit boek toont een andere onverwachte kant van verslaafden. Ik denk dat het, nu het uit is en vandaag officieel wordt gepresenteerd, uiteindelijk ook een therapeutische waarde heeft. Ook al was dat vooraf niet de bedoeling.. Maar ik denk dat sommige zullen denken: kijk, daar sta ik maar mooi in dat boek. Het is iets tastbaars, een mijlpaal. Ik ben toch uit de ellende gekomen.''

Het mooie is, zegt Noteboom, dat zijn vraag om een favoriet recept meteen een kapstok was om de ex-verslaafden - allen betrokken bij Intact, de praat- en zelfhulpgroep van Tactus - iets te laten vertellen over hun verleden. ,,Standaardvraag die ik op de formulieren had gezet was of het recept iets te maken had met de verslaving. Dat is lang niet altijd zo, maar je merkt dat men toch ook iets vertelt over het verleden en de problemen.''

Zo zegt Rob in het met fraaie foto's van de recepten geïllustreerde boek over zíjn favoriete kippenlevertjesstoofpot: ,,Dit heeft met mijn gebruik niets te maken. We maakten dit al toen er van een alcoholprobleem nog geen sprake was. Dit recept komt uit de Allerhande van januari 1988. Het is gewoon lekker en heeft de stormen des tijds doorstaan.'' Rob kan weer genieten van lekker eten.

Of Boudewijn, die heftig aan de cocaïne verslaafd is geweest. Hij zegt over Boudewijns speklapjes: ,,Door de verslaving heb ik al een hoop verloren, maar niet mijn kookkunst.''

Hoop, zegt Hulshoff, dát straalt het boek ook uit. Hoop op betere tijden, vertrouwen. ,,Iets ogenschijnlijk alledaags als weer kunnen koken kan een ex-verslaafde zóveel vertrouwen geven. Ik zie dat vaker bij de behandelingen en hulpgroepen. Mensen maken schoon, werken in de tuin, noem maar op. Ze kunnen dat weer, zijn zinnig bezig, een stapje verder op de weg terug. Dát gevoel is zo belangrijk in die ontwikkeling.''

Maar het boek is ook gewoon een kookboek, met eenvoudige, maar door de persoonlijke ingrediënten originele gerechten. Zoals Lasagne Noteboom. ,,Mijn dochtertje Sarella zei laatst nog tegen een vriendinnetje: 'Mijn papa maakt de lekkerste lasagne van iedereen'. Als ik Sarella dat hoor zeggen en denk hoe ik er ooit door de verslaving aan toe was, dan dóet dat wat, hoor.''

Bestel het kookboek in de webwinkel