Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Advies en Hulp > Volwassenen > Eetstoornissen

Eetstoornissen

Veel van de factoren die het zo lastig maken om een verslaving blijvend aan te pakken, spelen ook een rol bij mensen met een eetstoornissen. Tactus heeft verschillende programma’s gericht op de behandeling van eetstoornissen.

Bij veel mensen met een eetstoornis zijn eten of gewicht een bepalende rol in hun leven gaan spelen. Sommigen van onze cliënten hebben jarenlang diëten gevolgd en zijn in een vicieuze cirkel gekomen van dik voelen en lijnen. Aanleiding voor eetstoornissen kunnen problemen in het dagelijks leven of emoties zijn, maar ook bepaalde plaatsen of momenten op de dag. In het algemeen maken mensen met eetstoornissen zich veel zorgen over wat ze eten, wat veel tijd in beslag neemt.

Behandelingen
Tactus Verslavingszorg biedt zowel individuele- als groepsbehandelingen voor mensen met een eetstoornissen. Zowel voor de individuele behandeling als voor de groepsbehandeling vindt een uitgebreide intake plaats door de psycholoog en/of de diëtist.

Individuele behandeling eetstoornissen
De behandeling bestaat uit gesprekken met een psycholoog en een diëtist. We kijken naar patronen die uw eetgedrag in stand houden en helpen u om uw eetgedrag te veranderen. Hierbij valt te denken aan het verbeteren van het eetpatroon, het stoppen ofwel verminderen van de eetbuien en eventueel braken of laxeren en het verbeteren van het beweegpatroon. Maar ook het zorgen dat emoties een minder grote invloed hebben op uw eetgedrag, het ontwikkelen van een positievere lichaamsbeleving of het werken aan assertiviteit kunnen aan bod komen in de behandeling.

De individuele behandeling kan zowel door middel van gesprekken met een hulpverlener als via internet plaatsvinden. Wanneer u voorkeur heeft voor gesprekken, dan kunt u deze behandeling in Apeldoorn volgen. Mocht u voorkeur hebben voor een internetbehandeling, dan kunt u deze behandeling volgen via www.etendebaas.nl (tijdelijk niet beschikbaar). Bij de internetbehandeling heeft u een eigen hulpverlener met wie u gemiddeld twee keer per week online contact heeft. Mocht u graag een keer telefonisch of contact willen, dan bestaat deze mogelijkheid ook bij de online behandeling.

Groepsbehandeling Eetbuistoornis (Binge Eating Disorder)
Veel mensen met een eetbuistoornis, hebben te maken met (ernstig) overgewicht waar ze geen grip op krijgen. De behandeling bestaat uit twaalf groepsbijeenkomsten van anderhalf uur en twee terugkombijeenkomsten in een kleine groep. Het algemene doel van de behandeling is het normaliseren van het eetpatroon. Bij dit onderdeel is een diëtist betrokken voor onder meer uitleg over voedingsmiddelen, diëten en het belang van structuur in het eetpatroon. U krijgt ook persoonlijk advies over uw eigen eetpatroon. In het tweede deel van de behandeling wordt uitgebreid aandacht besteed aan de eetbuien en stelt elke cliënt een individueel plan op met maatregelen die hij of zij kan nemen om deze in de toekomst te voorkomen. Daarnaast leren cliënten hoe anders denken hen kan helpen toe te werken naar een gezonder eetpatroon. In de laatste sessies, die om de veertien dagen plaats vinden, brengen cliënten hun plan in de praktijk en helpen groepsgenoten en behandelaren bij problemen die ze hierbij tegen komen.

Herkenning bij wat anderen met een eetbuistoornis doormaken en leren van tips en ervaringen van anderen, is een belangrijke meerwaarde van de groepsbehandeling.

Aanmelden voor behandeling
Dagelijks kunt u tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met het aanmeldbureau tel 088 3822887 Ook is uw telefoontje welkom wanneer u twijfelt over behandeling of als u niet zeker weet of u een eetstoornis hebt. Tactus behandelt geen anorexia.