Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Advies en Hulp > Jeugd en Jongvolwassenen > Kinderen van ouders met verslavingsproblemen (KOV)

Kinderen van ouders met verslavingsproblemen (KOV)

Als één of beide ouders verslaafd is, komt veel op de schouders van de jongere. Maar jongeren zijn veerkrachtig; ze hebben vaak de wilskracht en het vermogen om problemen zelf aan te pakken. Kennis, een sterk sociaal netwerk en het ontwikkelen van sociale vaardigheden zijn hierbij van belang. Soms kan begeleiding helpend zijn bij het maken van de juiste keuzes. Voor de jongere zijn er verschillende manieren om steun te krijgen.

Voorlichten en versterken eigen kracht
Op drankendrugs.nl is veel informatie te vinden over verslaving en over het leven met ouders met een alcohol- of drugsprobleem. Heb je een specifieke vraag? Deze kan worden gesteld bij de chatdienst.

Talk 'n Joy
Het is voor jongeren goed om te praten, maar ook af en toe wat afleiding te hebben. Dat kan bij Talk ’n Joy. Hier wisselen serieuze gesprekken en leuke activiteiten elkaar af. De jongeren leren vaardigheden, bijvoorbeeld omgaan met emoties en het genieten van kleine dingen, om sterker in het leven te staan. Samen met andere jongeren die in dezelfde situatie zitten, werken ze aan veerkracht. Meer informatie vind je in de folders:

Praten in een groep (Groepen)
In deze preventieve groep is er aandacht voor uitleg wat er met hun ouder aan de hand is, leren kinderen omgaan met hun wisselende gevoelens en hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen. Daarnaast merken ze dat ze niet de enige zijn. In de groep kunnen kinderen hun verhalen kwijt en kennismaken met kinderen met dezelfde ervaringen. Er wordt gepraat en geluisterd en er worden (creatieve) opdrachten uitgevoerd. Hier vind je de agenda voor de praatgroepen.

Talk 'n Joyweek
Een week lang leuke dingen doen, maar ook met andere jongeren praten over wat je bezig houdt? Dat kan tijdens de Talk 'n Joyweek die elk jaar plaatsvindt. Lees in de folder meer over de Talk 'n Joy week  of verkrijg hier de poster van de week.

Zwanger en verslaafd
De training Zwangerschap en verslaving geeft de professional tips en advies voor de begeleiding van vrouwen die zwanger én verslaafd zijn. In het verlengde hiervan kunnen tijdens de workshop ouderschap en verslaving tips verkregen worden die het ouderschap versterken voor verslaafde ouders. Tot slot geven wij graag voorlichting over ons aanbod voor kinderen.