U bevindt zich hier: Home > Advies en Hulp > Jeugd en Jongvolwassenen > Kind gebruikt - aanbod voor ouders

Kind gebruikt - aanbod voor ouders

Ouders kunnen veel zelf doen als het gaat om middelen en opvoeding. Tactus helpt ouders door ze te informeren en te wijzen op hun invloed op hun kinderen. 

Voorlichten en versterken eigen kracht
Op de websites van Tactus is veel informatie te vinden over middelen, verslaving en het aanbod van Tactus. 

Ouders kunnen met opvoedingsvragen (hoeveel tijd gamen is eigenlijk normaal? Mag ik in de broekzak van mijn zoon naar joints zoeken?) bij ons terecht. Dat kan telefonisch (088 382 28 87). Vaak is een een telefonisch gesprek met wat tips en adviezen hoe je in de opvoeding om kunt gaan met middelengebruik of gamen al erg helpend.

In de oudercursus worden tips aangereikt en valkuilen besproken. In de individuele voorlichting en groepsvoorlichting krijgen ouders tips en advies over middelen en opvoeding. Zo helpen we ze om zelf met hun kinderen over dit onderwerp te praten.Voor een goede start van het kind helpen we met zwangerschapsbegeleiding.

Lichte hulp
Soms is tijdelijke ondersteuning in de opvoeding een uitkomst. Met Triple P krijgen ouders die ondersteuning en leren hun kind weer positief op te voeden. De oudergroep is gericht op ondersteuning, maar ook een plek om ervaringen te delen met andere ouders. De oudercursus Steuntje in de rug helpt om sterker in de rol van ouder te staan. Door die rol goed te vervullen wordt de kans op verslavingsproblematiek bij de kind(eren) verkleind.

Help, mijn kind kan niet zonder is een cursus voor ouders en opvoeders met kinderen tussen de 12 en 23 jaar die problematisch alcohol drinken of te veel drugs gebruiken, overmatig gamen of gokken. In vier avonden en een terugkomavond wordt met name ingegaan op de communicatie in het gezin en krijgt u praktische informatie om anders met uw kind om te gaan.

In najaar 2017 staan in regio Stedendriehoek de volgende cursussen gepland: 

Deventer
Maandag 22 januari, 5 en 19 februari en 5 maart van 19.00 tot 21.00 uur op locatie De Brink.
Aanmelden via dit formulier: Deventer

De cursus die binnenkort begint in Deventer is vol (data: maandagavond 30-10, 13-11, 27-11, 11-12 en 15-1 de terugkomavond), maar we starten in het nieuwe jaar dus met een nieuwe cursus!

-----------------------------------------------------------------------------

In het najaar van 2017 staan in de regio Oost de volgende cursussen gepland:

Hengelo
Woensdag 11, 18, 25 oktober en 1 november aan de Helene Mercierweg 5 (Pand van Jarabee). Aanmelden via dit formulier: Hengelo

Almelo
Woensdag 11 oktober, 18 oktober, 1 november en 8 november. 
Aanmelden via dit formulier: Almelo

Enschede 
Dinsdag 14, 21 en 28 november. De laatste avond is in overleg met deelnemers. Aanmelden via dit formulier: Enschede

-----------------------------------------------------------------------------

In de regio Flevoland staan de volgende cursussen gepland:

Almere
Donderdagavond 21, 28 september, 5 en 12 oktober van 19.00 – 21.00 uur op locatie Randstad 22183. Aanmelden via dit formulier: Almere

-----------------------------------------------------------------------------

Specialistische hulp
Als het nodig is, kan de ondersteuning worden uitgebreid met hulp voor het hele gezin. Systeemtherapie kijkt naar de samenhang van de problemen en vanuit daar wordt naar oplossingen gekeken. Multidisciplinaire familietherapy (MDFT) is een intensieve hulpvorm die zich richt op de jongere, maar ook het gezin, school en sociale omgeving. Bij ernstige problematiek wordt met KVO Casemanagement het gezin actief begeleid voor een langere periode.