Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home

Lachgas

Hieronder vind u meer informatie over Lachgas. Klik op een onderwerp voor meer informatie.

 • Lachgas algemeen
  Naam

  Lachgas is de gangbare naam voor distikstofmonoxide (N2O). Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte en (soms) sterke roes. Vaak gaat de gebruiker de omgeving anders zien en klinken geluiden anders. Iemand kan lacherig worden, vandaar de naam ‘lach’ gas.

  Afkomst

  Lachgas is van oorsprong een narcosemiddel en pijnstiller en wordt nog steeds in de medische wereld gebruikt.Sommige tandartsen geven hun patiënten lachgas om te ontspannen en pijn te verminderen. Lachgas wordt ook gebruikt als drijfgas voor levensmiddelen (slagroom) en soms in de autosport om motorvermogen te verhogen.

  Uiterlijk

  Lachgas is een kleurloos gas met een lichtzoete smaak. Lachgas is in winkels en webshops te koop. Het wordt verkocht in kleine metalen patronen (om slagroom mee te maken). Voor medische doeleinden en in de autosport is het te koop in grotere metalen cilinders. Op feesten, festivals of feestdagen zoals Koningsdag wordt het per ballon verkocht. Het gas wordt vanuit patronen of cilinder in een ballon gespoten.

  De hoeveelheid lachgas die in een ballon wordt gespoten verschilt omdat de grootte van ballonnen verschilt. Een grotere ballon kan meer lachgas bevatten.

  Werkzame stof

  De werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O).

  Manier van gebruik

  Lachgas wordt geïnhaleerd door in en uit een ballon te ademen waar het lachgas in is gespoten.

 • Werking

  Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte (en soms sterke) roes en is na 1 tot 5 minuten uitgewerkt. Als lachgas geleidelijk wordt ingeademd is het effect minder sterk, als een ballon in één keer wordt geïnhaleerd is het effect sterker.

  Lachgas kan het gevoel geven van bijna-bewustzijnsverlies, het lijkt een beetje op dronkenschap. Er wordt minder pijn gevoeld en de spieren ontspannen.

  Lachgas verandert de waarneming: beeld en geluid komen anders binnen. Bij een hogere dosering of snelle inname kan lachgas hallucinaties veroorzaken.

  Lichamelijk
  • Tintelingen in het lichaam
  • Slappe benen/armen
  • Lichte versnelling van de ademhaling
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Verwardheid
  • Misselijkheid
  Geestelijk
  • Dromerige roes die een beetje lijkt op dronkenschap
  • Vervorming van de werkelijkheid in beeld en geluid
  • Blij gevoel
  • Angst of onrust
  • Gebruikers kunnen lacherig worden

  Het effect wordt niet alleen bepaald door het middel zelf, maar ook door dingen als de verwachting, ervaring met lachgas, ziektegeschiedenis, etc.) en de omgeving waarin het wordt gebruikt. De effecten kunnen dus per persoon verschillen.

  Als een gebruiker meer dan een paar keer uit een ballon inhaleert dan krijgt die persoon minder zuurstof binnen, dit is vergelijkbaar met lang de adem inhouden. Dit geeft ook een bepaald geestelijk effect maar heeft dus niks te maken met het effect van lachgas.

 • Risico's
  Korte termijn
  • Als gebruikers veel in- en uit blijven ademen in de ballon, of als er twee patronen in 1 ballon gedaan worden, of als er snel meerdere ballonen achter elkaar genomen worden een sessie, wordt de kans op zuurstoftekort vergroot. Hierdoor kan misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid ontstaan. Soms leidt het zelfs tot bewusteloosheid, waarbij je ongelukkig kunt vallen.
  • Bij verkoudheid is er een extra risico om lachgas te nemen. Lachgas is samengeperst en zet daarna uit in lucht. Door de extra druk in het hoofd kan het trommelvlies springen bij een “verstopt” hoofd. Behalve oorpijn geeft dit in zeldzame gevallen blijvende gehoorschade.
  • Als lachgas direct uit de slagroomspuit wordt gebruikt, kunnen de longen, mond of lippen bevriezen.
  • Als men ballonnen vult uit een grote lachgastank door deze tussen de benen te klemmen kan de tank aan de benen vriezen. Dit kan zorgen voor levenslange littekens door bevriezingsletsel.
  Lange termijn
  • Gezien de inzichten dat een brein in ontwikkeling kwetsbaar is voor de effecten van bewustzijnsveranderende stoffen in het algemeen, wordt gebruik van lachgas door jongeren sterk afgeraden.
  • Uit onderzoek blijkt dat er geen verband is tussen lage concentraties lachgas en verminderde vruchtbaarheid. Bij vaak en veel gebruik is er kans op een verlaagde vruchtbaarheid door verstoorde aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen.
  • Bij maanden of jarenlang veel gebruiken van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op; dit kan tot bloedarmoede en neurologische stoornissen leiden. Klachten hiervan zijn: tintelingen, duizeligheid, verdoofd gevoel in ledematen en pijnscheuten (vooral in vingers en voeten).
  • Hoe meer en hoe langer er gebruikt wordt hoe groter de kans op aanhoudende gevoelloosheid en tintelingen. Ongeveer 5% van de mensen die in het laatste jaar lachgas hebben gebruikt krijgen hier last van. Deze klachten kunnen leiden tot de ontwikkeling van "myelo neuropathie" dat is zenuwschade in het ruggenmerg.
  • Vooral veganisten lopen sneller risico op het ontwikkelen van dit tekort doordat vitamine B12 doorgaans gehaald wordt uit vlees, vis, melk en eieren. In mindere mate geldt dit voor vegetariërs, vooral wanneer zij zuivelproducten mijden. Ook vrouwen in de vruchtbare leeftijd lopen meer risico op een tekort. Bij vroege opsporing van een vitamine B12 tekort zijn de klachten omkeerbaar met de juiste behandeling.
  • Lachgas uit slagroompatronen is niet bedoeld voor menselijke consumptie. Het is nog onduidelijk hoeveel extra risico's dit met zich meebrengt t.o.v. het veel beter onderzochte medisch lachgas.
  • Er zijn aanwijzingen dat er kleine hoeveelheden van andere stoffen in lachgaspatronen kunnen zitten. Daarnaast kunnen hele kleine stukjes metaal van de patroon zelf meekomen in een ballon. Bij het gebruik van één ballon krijgt de gebruiker niet zoveel van die metalen deeltjes binnen. Maar bij het gebruik van meerdere ballonnen kan iemand een grotere hoeveelheid metalen deeltjes binnen krijgen. Het is onbekend wat dit betekent voor de gezondheid.
  • Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. Je wilt dan telkens weer lachgas gebruiken. Dit wordt craving genoemd. Ook wen je aan de effecten waardoor je steeds meer nodig hebt. Hoe vaker je gebruikt hoe meer kans op craving en gewenning.
  Het gebruik van lachgas is nooit zonder risico. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet. Deze tips kunnen het risico van gebruik verkleinen.
 • Zwangerschap

  Er is geen invloed gevonden van het incidenteel gebruik van lachgas op de vruchtbaarheid. Gebruik tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Uit dierproefonderzoek blijkt dat lachgas mogelijk een directe werking heeft op de ontwikkeling van de hersenen van de foetus. Het is niet uit te sluiten dat dit bij mensen ook zo is. Zuurstoftekort is in ieder geval zeer riskant en kan leiden tot schade aan de foetus of een miskraam.

 • Combinatiegebruik

  Het combineren van verschillende drugs (of alcohol) kan vervelende en ook gevaarlijke effecten geven. Daarom wordt combigebruik afgeraden.

  Lachgas en alcohol, of andere verdovende middelen

  Lachgas gecombineerd met alcohol, GHB of andere verdovende middelen versterkt het verdovende effect van lachgas. Dit vergroot de risico's, bijvoorbeeld het risico op vallen en duizeligheid.

  Lachgas en ketamine/ XTC

  Lachgas wordt soms ook gecombineerd met middelen als ketamine of XTC om de werking te versterken. De combinatie van tripmiddelen kan leiden tot een zeer intense trip. Dit kan als beangstigend of overweldigend worden ervaren (bad trip).

 • Prijs

  Lachgas is legaal verkrijgbaar in de detail- en groothandel en via het internet en bezorgdiensten. Vaak wordt lachgas verkocht in patronen voor slagroomspuiten. Deze kostten in 2018 tussen de €0,30 en €0,60 euro per patroon. Daarnaast zijn er talloze bedrijven die lachgastanks verhuren. Ballonnen met lachgas worden soms op feesten/festivals verkocht voor ongeveer 2-3 euro per stuk.

 • Aantoonbaarheid

  Lachgas wordt via de longen opgenomen en heel snel (na ongeveer 1 uur) weer uitgescheiden. Daarom is lachgas na gebruik niet meer aantoonbaar.

 • De wet

  Verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas is op dit moment niet strafbaar.
  Lachgas valt onder de Warenwet. Dat betekent dat de verkoper van lachgas aan de verplichtingen van de Warenwet dient te voldoen. Voorheen was verkoop voor ‘party’ gebruik van lachgas verboden.

 • Verkeer

  Als mensen lachgas gebruiken in het verkeer kan dat heel gevaarlijk zijn. Lachgas verstoort de waarneming en het coördinatievermogen. Als je onder invloed bent van lachgas kan je dus niet meer veilig een voertuig besturen.

  In het nieuws

  Nieuwsmedia publiceren met enige regelmaat berichten over mensen die (vermoedelijk) lachgas hebben gebruikt in het verkeer. In sommige gevallen zijn er zelfs videobeelden gemaakt van mensen die tijdens het rijden in- en uitademen in een ballon. Het lijkt erop dat de laatste jaren meer mensen lachgas in het verkeer gebruiken dan voorheeen. Toch is het niet bekend hoe vaak mensen lachgas gebruiken in het verkeer. Het is ook niet bekend hoe vaak er ongevallen worden veroorzaakt door mensen die lachgas gebruiken tijdens het rijden. 

  De wet

  Lachgas is op dit moment niet verboden. Je mag lachgascapsules bij je hebben en je mag ook een lachgasballon in de auto aanwezig hebben. Maar het is verboden om gevaarlijke situaties te veroorzaken in het verkeer. Het is ook verboden om onder invloed van middelen te rijden. Als je lachgas gebruikt tijdens het rijden ben je dus strafbaar. 

  Hoe lang niet rijden na lachgas

  De belangrijkste effecten van lachgas duren een paar minuten. Maar ook daarna kan je reactievermogen of je coördinatie nog verminderd zijn. Hoe lang het precies duurt voordat je helemaal niet meer onder invloed bent van lachgas is niet zo goed onderzocht. Over het algemeen wordt gezegd dat je minimaal een uur moet wachten na de laatste dosis lachgas voordat je weer in staat bent om te rijden, maar dit kan per persoon verschillen.

  Bron: Factsheet Lachgas & onderzoek Roes met een luchtje