Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > Inspiratiemiddag van Ziek en Zorg naar Gezond en Gedrag voor preventiewerkers
terug

Inspiratiemiddag van Ziek en Zorg naar Gezond en Gedrag voor preventiewerkers

02 november 2018

Waar word je blij van? Wat is voor jou waardevol? Wat vind je belangrijk? Dit zijn vragen die je activeren, in beweging zetten, je helpen focussen op waar je naar toe wilt.

Waar zit je last? Welke functie heeft jouw gebruik? Is jouw gebruik op een bepaald moment meer geworden? Dit zijn vragen waarmee je een analyse maakt van wat er niet goed gaat, ze leggen de focus op waar zorg zit en waar mogelijk ziekte speelt.

Op zich zijn dit allemaal goede vragen, maar de volgorde waarin je deze vragen stelt is cruciaal. Nieuwsgierig naar waarom dat is? Lees verder.    

Preventiewerkers werden op 11 oktober door Louis Overgoor, voormalig huisarts in de Bijlmer en nu creatief directeur van de Bettery Academy meegenomen in een nieuwe visie op gezondheid. Hij liet ons kennismaken met het speelveld van Ziekte en Zorg en Gezond en Gedrag. Hij gebruikte de metafoor van een voetbalveld. Zonder in de Johan Cruijff modus te schieten legde Louis ons het als volgt uit.

Een voetbalveld bestaat uit twee helften. Je speelt hierop de wedstrijd van je leven. Op het veld staan twee doelen. Het doel dat je moet verdedigen is het doel waar als er één keer in wordt gescoord dit jouw dood betekent . In dat doelgebied vlak voor de goal ligt ziekte, na de doellijn ligt er de dood. Dit doel staat op de speelhelft van Ziekte en Zorg (ZZ). Het doel waarin je wil scoren is jouw levensdoel. Hier scoren betekent: levend zijn, je gezond voelen en tot je recht komen. De gezondheidszorg schreeuwt om verandering. Zorgkosten rijzen de pan uit, professionals in de zorg staan onder druk en meer geld leidt niet vanzelfsprekend tot betere resultaten. De visie op gezondheid  en de inrichting van de gezondheidszorg is aan een update toe, zo stelt Louis Overgoor. Onze gezondheidszorg is zo ingericht dat we vooral verdedigend spelen op de helft waarvan we het doel moeten verdedigen. Dus op de helft van ziekte en zorg. Deze is zo ingericht dat we vooral zoveel mogelijk balletjes breed spelen in Duidelijke BalContacten die we ook wel afkorten met DBC’s. Een geldverslindende, op basis van verrichtingen beloonde zorgstructuur die vooral gaat over zo goed mogelijk klachten en symptomen bestrijden, diagnoses stellen en behandelplannen maken. In de kern op zich een goede aanpak en er is legio wetenschappelijk bewijs dat die veelal Evidence Based methoden helpen geen tegendoelpunt te krijgen.

De aanval is echter de beste verdediging en daartoe werden preventiewerkers van Tactus geïnspireerd. Ze werden meegenomen in de wedstrijdopvatting dat het vooral van belang is eerst gericht te zijn op scoren in het levensdoel en zo te kijken dat het spel vooral op de andere helft wordt gespeeld. De helft van Gezondheid en Gedrag. Op deze helft ligt de focus op: waar zit levenslust, de kracht van sociale verbanden, bijvoorbeeld werk en dat wat iemand wil leren. Hier gaat het over waar je blij van wordt, wat waardevol voor je is en wat jij belangrijk vind. Hierop gericht zijn vraagt een andere houding van een professional in de zorg. Het bepaalt de volgorde in bijvoorbeeld een gesprek met een jongere die op je pad is gekomen omdat school en moeder zich zorgen maken omdat er een weedzakje is gevonden. Eerst ga je dan onbevooroordeeld luisteren. Niet die van analyseren en advies geven Maar eerst: horen wat er speelt in het leven van die jongere en ervoor zorgen dat hij uit gaat spreken wat er op dit moment voor hem of haar toe doet. In de eerste plaats ben je daarom eerst volledig volgend en aanwezig bij die ander zonder een verborgen agenda. Best lastig als je weet dat een school en de moeder hoge verwachtingen hebben van het gesprek dat je met de jongere voert. Ondanks die spanning is het van belang eerst zicht te krijgen hoe de jongere kan bewegen op het aanvallende speelveld om er daarna alleen als het nodig is methoden en knowhow uit het speelveld van Ziekte en Zorg aan toe te voegen en bij voorkeur pas als een jongere hier zelf om vraagt.

De middag inspireerde om op een andere manier te kijken. De comfortzone van Tactus Verslavingszorg is helemaal de speelhelft Ziekte en Zorg want we willen de specialist zijn op het gebied van verslavingszorg. Het zou mooi zijn als we met de afdeling preventie voorop kunnen gaan in een beweging naar voren toe. Preventiewerkers worden promotiewerkers. De beweging en uitdaging is dan dat professionals van Tactus promotors worden van een duurzame manier van genieten. Ze activeren hun cliënten om hun eigen duurzame manier te vinden. Zodat ze komen tot hun levensdoel.

Grote woorden misschien, maar het is niet voor niets een inspiratiemiddag genoemd. Een middag waarop een eerste stapje wordt gezet of er een begin is om te bewegen. Naar aanleiding van de middag heeft een groepje van ongeveer 8 preventiewerkers aangegeven de handschoen op te willen pakken en te kijken hoe bewegen op het gebied van gezond en gedrag praktisch in ons werk vorm kan worden gegeven. Want vragen blijven liggen:

-       In een gastles over middelengebruik, hoe promoot je dan dat jongeren hun eigen vorm van duurzaam genieten vinden? Hoe zet je ze in beweging?

-       Als je bij een stand staat met allerlei Tactus-informatie hoe kun je dan de voorbijganger laten nadenken over zijn eigen gezondheid en deze als het nodig is activeren?

Door: Gijs van Houwelingen

Deel dit bericht:


Reacties

  • TEST
    Door Michael Angelo Groeneveld, maandag 12 november 2018 | 16:39
  • TEST
    Door Michael Angelo Groeneveld, maandag 12 november 2018 | 16:41

Plaats reactie