Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > Afscheid van een cliënt
terug

Afscheid van een cliënt

12 juni 2019

De grote vraag bij deze presentatie is natuurlijk: ben ik na deze therapie de baas over mijn verslaving of is mijn verslaving mij nog steeds de baas? Ik durf te zeggen dat ik mijn verslaving nu de baas ben. Zeker voor dit moment en voor in de nabije toekomst.

Hoe het over 10 jaar bijvoorbeeld zal zijn durf ik niet te zeggen, want als ik 1 ding wel geleerd heb tijdens mijn 30 jarige  verslaving is het wel dat je nooit beloftes kunt doen. Wat ik ook geleerd heb, en wel tijdens verslaving de baas, is inzicht krijgen. Inzicht krijgen in gebruik. Wanneer ik gebruik, hoeveel ik gebruik en waarom ik gebruik. Bijvoorbeeld uit verveling, bij slecht nieuws of uit angst. Ook heb ik geleerd waarom ik juist niet hoef te gebruiken, maar juist andere oplossingen kan gaan zoeken. Helpende gedachtes inzetten bijvoorbeeld.

Jullie weten inmiddels wat dat zijn of jullie gaan dat tijdens deze module leren. Eigenlijk draait het tijdens deze module dus maar om 1 ding. Onderzoek. Onderzoek naar jezelf. Het wie, wat, waar en waarom? Kort door de bocht gezegd  is meer even niet belangrijk. En dat komt eigenlijk nog wel goed uit bij verslaafden. Toch? Want laten we eerlijk zijn, zijn verslaafden niet vooral met zichzelf en met hun verslaving bezig? Hele dagen door? Gaat daar niet heel veel tijd in zitten? Tijd die we ook aan andere zaken zouden kunnen besteden?

Juist! We, jullie en ik zijn de dapperen onder ons! Wij zijn hier aan het werk met onze verslaving en met onze problemen en  daar mogen we trots op zijn! Laten we daarom nog 1 keer tijd en aandacht besteden aan onszelf! Doe verslaving de baas, en doe het goed! Doe dit onderzoek. Wees eerlijk tegen jezelf en ga de confrontatie met je zelf aan. Ga bij de CGT anders denken en anders doen.

En anders doen begint trouwens al bij het wakker worden. Zorg voor andere patronen in je leven dan dat je gewend bent. In mijn geval betekent dat bijvoorbeeld dat ik de afwas niet meer laat staan tot de volgende dag maar gelijk doe. Of dat kopje niet meer laat staan op tafel maar toch gelijk weg breng naar de keuken. Verandering zit niet alleen in grote dingen zoals stoppen met gebruik. Verandering in doen en laten zit hem juist misschien wel in de kleine veranderingen in je leven. Douche gelijk als je uit bed komt zodat je de dag fris begint en niet als je al een paar uur wakker bent. Verander je patroon. Hoe dan ook. Daar zit het hem in.

Het 2e wat je moet doen is anders gaan denken. Vooral over jezelf. Je bent niet altijd zo slecht zoals je zelf misschien wel denkt. Je bent niet altijd zo dom als je zelf misschien wel denkt. Ik heb hier een jongedame leren kennen die geen idee had hoe slim ze zelf wel niet is en bij wie zo langzamerhand ook het besef begint te komen dat ze meer kan en weet dan ze dacht.

Het mooiste voorbeeld ben ik misschien wel zelf. Door anders te doen en anders te denken vind ik mezelf leuker dan ik ooit had gedacht. Ik vind mezelf tegenwoordig soms zelfs een aardige man. Wie had dat nou ooit gedacht? Ik niet! Maar die gedachten verandering is mede mogelijk gemaakt door Tactus, door verslaving de baas, door de CGT met anders denken en anders doen, door de stafleden die me geholpen hebben, maar vooral door mijn groepsgenoten van het eerste uur die zich hebben open gesteld voor mij en naar mij hebben geluisterd waardoor er wederzijds begrip en vertrouwen kwam. Want laat aan het eind van de rit toch 1 ding duidelijk zijn, voor welke verslaafde dan ook, Alleen bereik je hier niks, je hebt elkaar als groep hier nodig. Keihard nodig!

Patrick

Deel dit bericht:


Reacties

Nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie